Jsou chutnou a výživnou zeleninou, která není v našem jídelníčku zas tak rozšířená.
Mají však dlouhou historii – již lidé ve starověku používali jejich listy jako lék na jaterní potíže nebo žloutenku. Stále tedy patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník. Zvyšují tvorbu žluči a také její vylučování, podporují detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Snižují hladinu krevního cukru a jsou vhodným doplňkovým léčivem při diabetu. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách.
Jsou také skvělým zdrojem vlákniny a minerálních látek.
Na základě analýzy FRAP obsahují artyčoky až 4,7 mmol antioxidantů na 100 g.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20096093/
Jsou obzvláště bohaté na antioxidant známý jako kyselina chlorogenová. Studie ukazují, že antioxidační a protizánětlivé účinky kyseliny chlorogenové snižují riziko vzniku některých druhů rakoviny, cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25758164/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28391515/
Obsah antioxidantů v artyčocích se může lišit v závislosti na způsobu jejich přípravy. Vaření artyčoků může zvýšit obsah antioxidantů osmkrát a vaření v páře patnáctkrát. Naopak smažení artyčoků může obsah antioxidantů snížit.
Já osobně jsem si nejvíce oblíbila nakládané artičoky, které přidávám do salátů, s česnekem a limetkou. Doporučuji všem!
0
Oslovení lidé
0
Zájem
–
Skóre distribuce
To se mi líbí
Okomentovat
Sdílet